Hobolessen

Sinds de zomer van 2018 ben ik weer terug waar het allemaal begon, de muziekschool in Doetinchem. Ondertussen zijn de diverse muziekscholen uit de regio samengegaan onder de naam Muziekschool Oost-Gelderland. Ik geef les op de locaties in Doetinchem en Ulft.

Vanaf september 2019 geef ik ook les bij Cultuurbedrijf Noordoostpolder in Emmeloord, Cultuur Kust in Harderwijk en ben ik verbonden aan Muziekvereniging Ons Genoegen in Rhenen.

Daarnaast heb ik mijn eigen lespraktijk aan huis.

Het plezier hebben in hobospelen staat bij mij voorop. Maar daarbij ga ik uit van een goede technische basis en heb ik veel aandacht voor klank en muzikaliteit.

Samen met de leerling kijk ik naar welke muziek bij de interesses van de leerling past en welke vaardigheden daarvoor nodig zijn. Vaak spelen leerlingen bij een muziekvereniging, want samen spelen is toch het allerleukst.

Klank vind ik heel belangrijk. De hobo is een instrument dat al snel opvalt binnen het orkest. Een mooie klank maakt dat de leerling zich prettig voelt hoorbaar te zijn. Daarnaast is het kunnen overbrengen van een muzikaal verhaal ook van belang. Als hoboïst heb je vaak kleine en grote solo’s in het orkest en die wil je zo interessant mogelijk kunnen spelen.

Rietenlessen

Het riet is een belangrijk onderdeel van de hobo. Misschien zijn rieten wel bepalender voor de klank dan het instrument zelf. Het is mogelijk fabrieksrieten te kopen, maar de beste rieten zijn handgemaakt. Daarom bied ik naast hoboles ook rietenles aan. De lessen pas ik helemaal aan de behoeften van de leerling aan. Ik kan je een riet vanaf het begin leren maken. Of ik leer je hoe je gekochte rieten aan je eigen wensen aanpast.

Ik verkoop mijn eigen handgemaakte rieten aan leerlingen en andere geïnteresseerden.